Accepta si nu judeca – tulburarea de spectru autist

psihoterapie comportamentala
Aparitia unui nou frate/ sora – solutii prin terapie comportamentala
noiembrie 19, 2019

Accepta si nu judeca – tulburarea de spectru autist

interventie terapeutica

Toti copiii sunt diferiti, iubeste, accepta si nu judeca.
In urma cu cateva zile am mers in parc cu unul dintre copii cu care eu fac recuperare terapeutica. Copil cu o evolutie fantastica dupa un diagnostic de tulburare de spectru autist si cu o familie minunata ce merita tot respectul.
Am mers in parc pentru a interactiona si cu alti copii si pentru al ajuta sa isi controleze emotiile. Totul a fost foarte bine, Irinel a mers frumos pe strada si nu am avut parte de nici un comportament neadecvat, totul minunat. Ajungem in parc , Irinel s-a dat în leagan a stat pe banca, ne-am plimbat, insa atunci cand copilul s-a apropiat de o fetita în pentru a interactiona a inceput sa fluture din manuta si sa sara de fericire. In momentul acela totul s-a schimbat. Mama fetitei a inceput sa tipe de pe banca sa imi iau ,,copilul bolnav de langa fetita ei ” pentru mine putin conta ce spune femeia aceea deoarece atentia mea era axata asupra lui Irinel incercand sa il linistesc. După ce copilul s-a linistit langa noi a aparut mamica fetitei foarte furioasa spunand ,,ca ar fi foarte bine sa pleca din parc si ca astfel de persoane trebuie sa stea la ospiciu, fiindca sunt foarte periculoase”. O priveam si nu imi venea sa cred ce poate spune ,,Draga doamna acest copil este minunat, este un copil special, este un luptator si cu siguranta locul lui nu este la ospiciu, iar dumneavoastra in momentul acesta nu faceti altceva decat sa oferiti fetitei un exemplu de nefolosit „. Nu va imaginati ca s-a terminat asa, foarte multe lucruri urate ne-au fost spuse dar pentru ca nu am ascultat-o si am ignorat-o femeia a tras fetita de langa copil si au plecat.
Am scris aceasta experienta pentru a invata din ea pentru ca nu noi trebuie sa judecam, nu noi trebuie sa condamnăm, nu suntem noi parintii copiilor speciali sa vedem ce se află în sufletul mamei sau al tatalui atunci când observă privirile răutăcioase ale altor persoane. Nu mai criticati copiii cu nevoi speciale pentru ca ei la fel ca dumneavoastra au nevoie de iubire si atenție . Lasati-va copiii sa interactioneze, sa le ofere iubire astfel ei vor avea o viata frumoasa. Iar când vedeti o persoană specială si nu vreti sa interactionati cu ea si rămâneți doar la a fixa privirea pe ea, ganditi-va doua secunde la parintii lor inainte de a judeca.
Un copil cu diagnostic precum tulburare de spectru autist sau tulburare asociata care are o familie iubitoare si intelegatoare are cu 100% sanse in plus de a se recupera si de a depasi momente precum cele prezentate mai sus.

Prezentarea din timp la sedinte de interventie terapeutica si  consecventa in efectuarea recomandarilor pentru recuperare autism sunt elemente cheie in evolutia pozitiva a comportamentului si dezvoltarii copiilor speciali.

Felicitări părinților pentru răbdarea, puterea, iubirea si atenția oferită unui copil special!

Am schimbat numele copilului este unul fictiv, motivatia fiind confidentialitatea actului terapeutic. Multumim parintilor pentu curajul de a acepta si pentru increderea acordata.