Aparitia unui nou frate/ sora – solutii prin terapie comportamentala

terapie comportamentala
Terapie ocupationala si terapie de grup
noiembrie 18, 2019
interventie terapeutica
Accepta si nu judeca – tulburarea de spectru autist
noiembrie 19, 2019

Aparitia unui nou frate/ sora – solutii prin terapie comportamentala

psihoterapie comportamentala

Nu stiu ce se intampla cu copilul meu..

Ce sa fac?

Nu stiu ce sa fac. Mihaita , copilul meu se da cu fundul de pamant, tipa, nu isi face temele si este agresiv nu ma pot intelege cu el. La scoala nu sta la ore, fuge si nimeni nu il poate controla. Dacă nu ii voi remedia comportamentul directoarea mi-a spus că il v-a exmatricula ” Imi povestestea cu ceva timp in urma o mamica ce ajunsese la capatul rabdarii cu baiatul sau de 9 ani, care a avut curajul sa se prezinte la o sedinta de terapie comportamentala.
Ma uitam la baiat si era foarte linistit, cu o fata senina si uimit de ce spunea mama lui.
Raspunde foarte frumos si politicos la tot ce il intrebam, pozitia corpului exprima relaxare.
Mama lui Mihaita povestea ca deseori este agresiv pana si cu fratele lui de 2 ani. Incercand sa detaliez acest lucru am întrebat-o pe mamica daca Mihaita a fost informat ca va avea un fratior?
Mama imi cere doua minute sa isi puna ordine in gandurii.
Rapunsul a fost foarte clar, da!
,,Am vorbit cu el si i-am explicat
Dar cred ca atunci cand pe lune a venit al doilea copil atentia mea a fost mai mult indreptata catre cel mic pentru ca avea nevoie de mine” atunci cand mama povestea copilul a început sa planga si sa ii aducă mamei o serie de reprosuri, ,,daa… Tot timpul doar el si eu am nevoie de tine, cu mine cand te joci?
Cu mine cand stai?
Pe mine de ce nu ma ti in brate ca pe el?
Eu sunt bolnav si d-asta?
Toata lumea spune ca sunt bolnav „mama se uita la el si nu mai spunea nimic”.
Deseori cand in viata unui copil se fac modificari spre exemplu familia se muta intr-o casa noua, va avea un frate sau o sora, v-a merge la gradinita, v-a merge la scoala copilul are nevoie de foarte multe explicatii, timp si atentie pentru pregatirea psihica.
Am descoperit in urma interventiei ca, copilul avea comportamente agresive, se dadea cu fundul de pamant, tipa, nu statea la ore pentru ca mama oferea mai mult timp si atentie celui mic.
Tratand baiatul diferit fata de copilul cel mic acesta a observat că doar atunci cand face o prostie „era in centru atentiei”.
I-am pregatit mamei pentru acasa o serie de activitatii ce sa ii includa pe toti trei si mai multe joculete distractive doar pentru ei doi atunci cand veneau la terapie astfel după 6 luni copilului i-au disparut comportamentele agresive.

Mihaita merge la scoala si are rezultate foarte bune.
Nu mai este agresiv cu fratele lui si se implica in unele activitatii casnice ( isi face patul, deschide geamul, o ajut pe mama la gatit, la pusul mesei).
Va recomand sa aveti mare grija atunci cand cineva nou isi face aparitia în viata si casa dumneavoastra, pregatitiva psihic atat dumneavoastra cat si membrii familiei si nu va schimbati comportamentul fata de familia dumneavoastra.

Va recomand daca si copilul dvs. are manifestari de tipul celor enumerate mai sus să vedeti un psihoterapeut pentru a aduce din nou linistea caminului si buna dezvoltare a copilului.

Am schimbat numele copilului este unul fictiv, motivatia fiind confidentialitatea actului terapeutic. Multumim parintilor pentu curajul de a acepta si  pentru increderea acordata.